Pekinška patka - ukus vredan sveg truda

Pre svega moram da vas upozorim da nije ni malo jednostavno napraviti pekinšku patku u kućnim uslovima. Ako ste spremni da žrtvujete nekoliko dana zarad krenite u akciju. Ali verujte mi isplatiće vam se svaki uloženi minut... barem meni jeste posle svih pohvala i zadovoljnih gostiju.

Pekinška patka
Pekinška patka
Objavljen: 23. Apr. 2019

Potrebno je

za 4 osobe
priprema: 30 min
kuvanje: 60 min
sluzenje: odmah
  • pomorandže: 1 komada
  • soja sos: 4 kašika
  • patka: 1 komada
  • cimet: 1 kašika
  • karanfilić: 2 kašika
  • anis: 4 komada
  • muskantni oraščić: 2 kašika
  • žuti šećer: 2 kašika
  • Slični recepti

    Priprema

    lak

    Kao što već napomenuh priprema pekinške patke je dug i mukotrpan proces :) i traje čak nekoliko dana. Možete sve završiti i u jednom danu ali ako želite da budete što bliže pravom ukusu bilo bi dobro da izdvojite makar jedno veče i jedno prepodne.

    Pre svega patku je neophodno marinirati jer je jako bitno da uvuče sve te fantastične ukuse ovih začina u meso. 


    Mariniranje

    Marinada se pravi na sledeći način:

    Cimet (1 kašika), karanfilić (dve pune kašike), suvi cvet anisa (4 komada) (ja sada nisam imao suvi anis pa sam stavio 4 režnja svežeg), muskatni oraščić (2 kašike) i žuti šećer (2 kašike) stavite u blender i meljite dok sve to ne pretvorite u fini prah. Onda u sve to dodajte 4 kašike soja sosa i opet, još malo izblendirajte da bijete finu pastu.

    Pripremljenu marinadu dobro utrljajte u patku i spolja i iznutra, i ostavite u frižideru da prenoći.


    Kupanje

    Sutradan sledi kupanje patke. Da, nemojte se iznenaditi i ovo može da bude vrlo težak posao i za to vam treba jos jedna osoba. 

    U veliku posudu nalijte dosta vode, stavite 4 kašike soli i pomorandžu izrezanu na kolutove. Čekajte da voda vri nekih 10 minuta.

    Zatim uzmite patku i držite je iznad ključale vode za vrat, da druga osoba neka je preliva ključalom vodom. To radite dok patka ne promeni boju kože iz blede u tamno žutu. Za to će vam sigurno trebati nekih pola sata do 45 minuta. Ako ne možete da izvedete ovaj zahvat, jednostavno potopite patku u ključalu vodu i ostavite na vatri nekih 5 minuta. 


    Sušenje

    Pošto ste patku okupali ostavite je na nekoj resetkastoj podlozi da se ocedi. Vodite računa da ste svu vodu iz utrobe izbacili. Ocedjenu patku stavite u tepsiju sa resetkastom podlogom (tako da ne dodiruje tepsiju) i ostavite otklopljenu u frižideru 2 do 3 dana. Možete je jednom dnevno okrenuti, tek da ne leži sve vreme na istoj strani. Za vreme koje provodi u frižideru koža patke se se dosta osušiti što nam je i neophodno da bismo dobili hrskavu kožicu, a što je veoma komplikovano zbog prirodne masnoće patke.


    Pečenje

    Nakon nekoliko dana provedenih u frižideru, patka je spremna za pečenje. Ja to radim na sledeći način: Prvo patku postavim na roštilj od štapića za ražnjiće postavljenog na dnu tepsije i pečem je poklopljenu na 220 stepeni nekih sat ipo do dva. Nakon toga je otklopim i na programu sa ventilatorom pečem još nekih 15 minuta do pola sata tako da kožica postane još hrskavija.


    Sada je patka spremna za služenje. Odvojite batake a belo meso isecite na režnjeve.

    Verujem da će vam se svideti i da ćete uživati!

    Prijatno!

    Pogledajte jos recepata iz:

    Kineska kuhinja Glavna jela Pečeno meso

    Ocenite ovaj recept

    Dodajte u omiljene

    Podelite

    Pečeno meso

    Kineska kuhinja

      Otvori nalog

    Registrujte svoj nalog i učestvujte u svim našim nagradnim i drmugim akcijama

    Registracijom na sajtu mojlonac.rs slažete se sa uslovima korišćenja
    Već imate nalog? Ulogujte se

      News letter

    Prijavite se na nas newsletter i nikad ne propustite dobre recepte

     Pratite nas 

    Pratite nas na drustvenim mrezama i osvojite mnogo zanimljivih nagrada.