Sarmice u listu od blitve

Ne bi rekao da nema razlike izmedju blitve i zelja i da su sarmice potpuno iste. I mi smo to mislili, ali kada smo probali sarmice sa blitvom demantovali smo sami sebe. Drugačije su, imaju jači ukus i aromu i list je mnogo tanji i mekši.

Sarmice od blitve
Sarmice od blitve
Objavljen: 29. Apr. 2019

Potrebno je

za 3 osobe
priprema: 30 min
kuvanje: 20 min
sluzenje: odmah
  • blitva: 10 komada
  • mlevena junetina: 500 g
  • praziluk: 100 g
  • pirinač: 3 kašika
  • Priprema

    lak

    Kako pripremiti sarmice u listu blitve?

    Prva stvar na koju morate obratiti pažnju je sam list blitve. Dosta je krtiji od običnog zelja i lako se lomi. Zbog toga prvo odsecite drške, a zatim nožem skinite površinski sloj žilica sa lista. Zatim sve listove potopite u vrelu vodu (oko 80 stepeni) i ostavite oko pola sata da omekšaju.

    Nadev

    Dok listovi mekšaju u vreloj vodi, sitno iseckajte praziluk i izdinstajte ga na malo ulja uz dodavanje vode. Pošto se praziluk upržio dodajte mleveno juneće meso i prethodno potpljen pirinač koji je odstajao u vodi oko pola sata i pržite. Kada meso bude prženo posolite, pobiberite i dodajte malo slatke mlevene paprike. Dobro promešajte i ostavite da se malo ohladi.

    Zavijanje

    Pripremljeni nadev sada zavijajte u list blitve, a ako ne znate kako pogledajte u fotografijama u nastavku.

    Zavijene sarmice poređajte u tepsiju i zalijte vodom koju ste prethodno sipali u šerpu ili tiganj u kojoj ste pripremali nadev.

    Pečenje

    Sve to prekrijte sa oko 4 lista blitve i stavite u rernu na 220 stepeni da se lagano peče. 

    Služenje

    Nakon pečenja skinite listove sa kojima ste pokrili sarmice i ostavite da se blago prohlade.

    Služite sa kiselim mlekom.


    Prijatno

    Pogledajte jos recepata iz:

    Domaća kuhinja Glavna jela Sarme

    Ocenite ovaj recept

    Dodajte u omiljene

    Podelite

      Otvori nalog

    Registrujte svoj nalog i učestvujte u svim našim nagradnim i drmugim akcijama

    Registracijom na sajtu mojlonac.rs slažete se sa uslovima korišćenja
    Već imate nalog? Ulogujte se

      News letter

    Prijavite se na nas newsletter i nikad ne propustite dobre recepte

     Pratite nas 

    Pratite nas na drustvenim mrezama i osvojite mnogo zanimljivih nagrada.