Pogačice sa čvarcima
Da li u zimskim mesecima ima išta lepše od domaćih pogačica sa čvarcima? Ove pogačice smo spremili za pola sata, a potpuno su neodoljive, hrskave i ukusne. Idealne za grickanje uz neki dobar film.

Potrebno je
Slični recepti
Kiflice sa sirom mekane ko duša
Jastučići od lisnatog testa sa mesom i povrćem
Penjurlije - tradicionalno južnjačko pecivo sa sirom
Priprema
Ja volim da mi pogačice sa čvarcima budu pune i bogate čvarcima. Zbog toga izaberem sitnije i srednje čvarke kada pravim ovaj neodoljivi domaći specijalitet, a za testo koristimo gotovo lisnato testo.
lisnato testo prvo otopimo, ali vodite računa da ne otapate u mikrotalasnoj ili na toplom mestu, već obavezno na sobnoj temperaturi. Testo razvijte u dimenzijama 25x40cm. Testo ce biti debljine oko 3 milimetra.
Jednu uzdužnu polovinu testa pospite čvarcimai prekrijte drugom i blago pređite oklagijom. Zatim opet dobijenu polovinu pospite čvarcima i preklopite drugom i opet, ali ovaj put malo snažnije, izravnajte oklagijom. Još jednom polovinu dobijenog testa pospite čvarcima, preklopite i izravnajte oklagijom. Dobićete testo debljine oko 2 santimetra.
Isecite na na 4 ili 6 delova u zavisnosti koliko želite velike pogačice. Svaku od njih još blago izravnajte oglagijom, presavijte na poola i poređajte na pleh. Premažite mešavinom žumanca i vode i stavite na 220 stepeni nekih pola sata da se lepo ispeče.
Uživaćete u svakom zalogaju. Prijatno!
Ocenite ovaj recept
Dodajte u omiljene
Podelite