Paštetice sa sirom
Ove pogačice su bile pravi mali experiment sa domaćim lisnatim testom. Jeste malo komplikovano da se napravi ali vredi svakog utrošenog minuta.
Potrebno je
Slični recepti
Kiflice sa sirom mekane ko duša
Pogačice sa čvarcima
Jastučići od lisnatog testa sa mesom i povrćem
Priprema
Dok se testo odmara umutite puter da bude mekan ali ne i u tečnom stanju.
Za to vreme je testo verovatno malo naraslo. Izvadite ga iz posude u kojoj ste mesili, postavite na sto i još malo umesite rukama. Napravite jednu veliku loptu koju ćete podeliti na 8 manjih loptica.
Sad sledi onaj komplikovani deo kada morate da budete brzi i spretni :)
Pripremite jednu tepsiju sa papirom za pečenje. Svaku od loptica razvucite u okruglu ili kvadratnu koru debljine oko 1cm (može i tanje ukoliko ste spretniji u rukovanju testom). Stavite je u tepsiju na papir, premažite je dobrim slojem putera koji ste prethodno umutili. Ja koristim četkicu za nanošenje putera jer ga lepo razmaže po celoj kori. Sloj bi trebalo da bude oko 2mm. Razvucite sledeću koru istih dimenzija, postavite je preko kore sa puterom i tako ređajte svaku sledeću, kao tortu, jednu preko druge.
Tako naređane kore stavite 5 minuta u friz da bi se puter stegao jer zbog temperature prostorije vrlo verovatno da može da dođe do otapanja.
Nakon 5 do 7 minuta izvadite testo iz frižidera, radnu površinu dobro pospite brašnom i veoma brzo razvucite koru debljine 5 milimetara. Ovo radimo brzo da nam se puter između kora ne bi otopio.
Isecite koru na kvadrate, a onda dijagonalno i na trouglove. Zapravo, na vama je da izaberete koji oblik želite (kao za kiflice, trouglaste ili četvrtaste paštetice)
Na jedan trouglić postavite sir. Preklopite ga drugim i pritisnite krajeve. Odsecite višak da biste imali pravilan oblik.
Poređajte u tepsiju na papiru za pečenje. Premažite mešavinom žumanca i vode i pospite susamom i krupnom morskom solju.
Pecite na najjačoj temperaturi 15 do 20 minuta.
Služite toplo!
Prijatno!
Ocenite ovaj recept
Dodajte u omiljene
Podelite