Pretraga:

Paštetice sa sirom

Ove pogačice su bile pravi mali experiment sa domaćim lisnatim testom. Jeste malo komplikovano da se napravi ali vredi svakog utrošenog minuta.

Paštetice sa sirom
Paštetice sa sirom
Objavljen: 03. Jan. 2020

Potrebno je

za 4 osobe
priprema: 60 min
kuvanje: 20 min
sluzenje: 5 min
  • puter: 200 g
  • susam: 1 kašika
  • gauda: 200 g
  • so: 1 kašika
  • suvi kvasac: 3 pakovanje
  • jaja: 1 komada
  • brašno: 500 g
  • šećer: 1 prstohvat
  • Slični recepti

    Priprema

    srednji
    Tri kesice suvog kvasca rastvorite u 100ml mlake vode sa kašikom brašna i prstohvatom šećeta i ostavite da nadođe. Kada nadođe dodajte još 200ml mlake vode, i polako stavljajte brašno dok mešate mikserom. Testo bi trebalo da bude mekano, ali ne bi smelo da se lepi za prste, tako da dodajte još brašna ako vam zafali :)

    Dok se testo odmara umutite puter da bude mekan ali ne i u tečnom stanju.

    Za to vreme je testo verovatno malo naraslo. Izvadite ga iz posude u kojoj ste mesili, postavite na sto i još malo umesite rukama. Napravite jednu veliku loptu koju ćete podeliti na 8 manjih loptica.

    Sad sledi onaj komplikovani deo kada morate da budete brzi i spretni :)

    Pripremite jednu tepsiju sa papirom za pečenje. Svaku od loptica razvucite u okruglu ili kvadratnu koru debljine oko 1cm (može i tanje ukoliko ste spretniji u rukovanju testom). Stavite je u tepsiju na papir, premažite je dobrim slojem putera koji ste prethodno umutili. Ja koristim četkicu za nanošenje putera jer ga lepo razmaže po celoj kori. Sloj bi trebalo da bude oko 2mm. Razvucite sledeću koru istih dimenzija, postavite je preko kore sa puterom i tako ređajte svaku sledeću, kao tortu, jednu preko druge.

    Tako naređane kore stavite 5 minuta u friz da bi se puter stegao jer zbog temperature prostorije vrlo verovatno da može da dođe do otapanja.

    Nakon 5 do 7 minuta izvadite testo iz frižidera, radnu površinu dobro pospite brašnom i veoma brzo razvucite koru debljine 5 milimetara. Ovo radimo brzo da nam se puter između kora ne bi otopio.
    Isecite koru na kvadrate, a onda dijagonalno i na trouglove. Zapravo, na vama je da izaberete koji oblik želite (kao za kiflice, trouglaste ili četvrtaste paštetice)

    Na jedan trouglić postavite sir. Preklopite ga drugim i pritisnite krajeve. Odsecite višak da biste imali pravilan oblik.

    Poređajte u tepsiju na papiru za pečenje. Premažite mešavinom žumanca i vode i pospite susamom i krupnom morskom solju.

    Pecite na najjačoj temperaturi 15 do 20 minuta.

    Služite toplo!

    Prijatno!
    Pogledajte jos recepata iz:

    Domaća kuhinja Hleb i peciva Slana peciva

    Ocenite ovaj recept

    Dodajte u omiljene

    Podelite

    Slana peciva

    Hleb i peciva

    Pica hleb sa belim lukom

     15 min
     4 osoba

    Pizza mafini

     15 min
     4 osoba

    Mekike

     15 min
     4 osoba

    Novi recepti

      Otvori nalog

    Registrujte svoj nalog i učestvujte u svim našim nagradnim i drmugim akcijama

    Registracijom na sajtu mojlonac.rs slažete se sa uslovima korišćenja
    Već imate nalog? Ulogujte se

      News letter

    Prijavite se na nas newsletter i nikad ne propustite dobre recepte

     Pratite nas 

    Pratite nas na drustvenim mrezama i osvojite mnogo zanimljivih nagrada.