Pretraga:

Karanfilić: Borac protiv bakterija i virusa

Intezivan i aromatičan miris karanfilića i ljutiti ukus koji prilikom žvakanja listova stvara ukus gorčine i peckanja je najbolji borac protiv virusa i bakterija u zimskoj sezoni. Iako je prva asocijacija na osušeni pupoljak biljke Eugenia cariophyllata Thunb začin za poslastice i kuvano vino, primenljiv je u medicini zbog antiseptičke moći. Odatle njegova groka i ljuta priroda prilikom zagržaja listova.

MM | 28. Dec. 2019

Karanfilić kroz vekove se vodi kao najjači protivnik bolesti izazvanih bakterijama, virusima i gljivicama, zato je i dobar u lečenju tuberkuloze, malarije i kolere. Saveznik imunog sistema stimulište stomak, u kome je i smešten imuni sistem organizma, pa je njegova umerena i adekvatna primena pogodna u zimskim, ali i letnjim danima kada vlada najveći broj bakterija i virusa u vazduhu. 

Zašto je dobar karanfilić?

Karanfilić u sebi sadrži vitamin C i K. Vitamin C utiče na imuni sistem, a vitamin K na krvni pritisak. Karanfilić zbog minerala magnezijuma, kalcijuma i gvožđa pomaže kardiovaskularnom sistemu da brže i efikasnije funkcioniše. 

Pogledajte recepte za jela sa karanfilićem


foto:Alisa Anton on Unsplash

Karaniflić je antioksidans

Karanfilić je bogat antioksidansima koji smanjuju stres i sprečavaju razvoj hroničnih bolesti. Čak je pet puta jači u borbi protiv slobodnih radikala nego vitamin E koji je sastavni deo većine krema u borbi protiv bora i gubitka elastičnosti kože. 

Karanfilić kao eterično ulje 

Čuveni recept iz 1628. godine je bio poznat kao eterično ulje četiri lopova koji je bio borac protiv kuge. Legenda o četvorici ljudi koji su krali od preminulih o pandemije i uspeli da prežive smrtnosnu bolest nije bila nikakvo čudo dok se nije saznalo šta su koristili. 

Eterično ulje kojim su se mazali sadržalo je 80 kapi ulja karanfilića, 70 kapi limuna, 40 kapi ulja kore cimeta, 30 kapi ulja eukaliptusa, 20 kapi ulja ruzmarina, 10 kapi ulja lavande ili nekog drugog koji je odličan u borbi protiv bakterija. 

Ni kineski car nije dozvoljavao da mu bilo ko priđe ukoliko nije imao karanfilić u ustima ili da ga je pre razgovora sa njim sažvakao. 

Dakle, karanfilić je antiseptik i koristite ga u slučaju upala ili protiv upale. 

Zaključak

Napici koji sadrže u sebi karanfilić ili eterična ulja sa određenom dozom karanfilića u sebi je najbolje unositi tako što ćete nakapati nekoliko kapi u kašiku maslinovog ulja i popiti svakog jutra.

Odličan je saveznik u preventivnoj borbi protiv prehlade i gripa. 

Imate recept za jelo ili piće sa karanfilićem? Postavite svoj recept

Pridružite nam se

Registrujte svoj nalog i učestvujte u svim našim nagradnim i drmugim akcijama

Već imate nalog? Ulogujte se

Novi recepti

Magazin

Istina o organskoj hrani: Ono što ne znate i niko vam nije rekao

Postoje dva glavna argumenta kada se govori o prednosti organske hrane, naročito useva. Prvi argument je da su biljke uzgojene bez sintetičkih pesticida hranljivije od istih vrsta gajenih u normalnim uslovima, pa zato oni koji ih konzumiraju imaju određene „zdravstvene koristiˮ. Prema drugom argumentu, organske farme povećavaju dobrobit životinja, pružajući bolje uslove za uzgoj stoke, a dobre su i za prirodu i divlje životinje. Dok industrija organske hrane navedene argumente drži za činjenice,

Kako mi je test intolerancije na namirnice spasao život

Intolerancija na namirnice… Znam, prevrnuli ste očima i niste jedini. Prevrtali su i lekari opšte prakse u više navrata kad bih im objasnio zašto više ne patim od alergije i astme iako piše u kartonu da sam bio težak slučaj do 23 godine. Pa, čak i poznanici kojima sam savetovao da reše neke zdravstvene tegobe na ovaj način bili su vrlo nepovreljivi, a znaju da mi je ova netradicionalna metoda lečenja rešila najteži zdravstveni problem u životu. Jedini stručnjak u oblasti tradicionalne medicine k

Grip vam neće moći ništa ako unosite ove minerale i vitamine

Vitamini i minerali čuvaju zdravlje, jačaju imunitet i daju nam snagu. Zbog toga je važno uzimati hranu bogatu ovim supstancama. Ukoliko se osećate malaksalo, možda je vreme da promenite svoj jelovnik i u njega unesete namirnice bogate ovim supstancama.