Pretraga:

Kako mi je test intolerancije na namirnice spasao život

Intolerancija na namirnice… Znam, prevrnuli ste očima i niste jedini. Prevrtali su i lekari opšte prakse u više navrata kad bih im objasnio zašto više ne patim od alergije i astme iako piše u kartonu da sam bio težak slučaj do 23 godine. Pa, čak i poznanici kojima sam savetovao da reše neke zdravstvene tegobe na ovaj način bili su vrlo nepovreljivi, a znaju da mi je ova netradicionalna metoda lečenja rešila najteži zdravstveni problem u životu. Jedini stručnjak u oblasti tradicionalne medicine k

M.M. | 01. Jan. 1970

Photo by Anna Pelzer on Unsplash

Alergijska astma i astma na napor

Astma kao dijagnoza ustanovljena mi je sa sedam godina na letovanju u Petrovcu, posle neobjašnjivo plitkog daha praćenog šištanjem u plućima jedne večeri. S obzirom na to da sam rođen krajem osamdesetih i da devedesetih u našoj zemlji nije bilo nekog velikog izbora na polju neizlečive bolesti kao što je astma, jer se vodi kao stanje koje se drži pod kontrolom i nikad ne prolazi, uglavnom je često pogrešno dijagnostikovana. 

Pošto je po sredi bila alergijska astma često sam primao injekcije kao dete, iako je najčešće u pitanju bila alergijska reakcija - crveno grlo, krčanje u plućima itd. pa, su lekari davali neadekvatnu terapiju. 

Nešto kasnije u život su došli kortikosteroidi i pumpice za astmu, najpre Ventolin uz napomenu da će proći sa pubertetom. Tinejdžerski dani su prošli, zakoračio sam u dvadesete, a napadi gušenja su postajali sve češći i sve jači. Imao sam sreće da su dva napada gušenja rešena brzom reakcijom Hitne pomoći i roditelja jer su mogla da budu fatalna. Naime, jednom se dogodilo da sam ostao bez svesti i potpuno bez daha. 

Posle brojnih pokušaja, poslednji i jedini koji je uspeo da reši nerešivi problem je bio test intolerancije na namirnice. 

Test intolerancije na namirnice

Ovo nije alergo test koji određuje da li ste alergični na neku namirnicu. Pošto je imunitet u stomaku i pošto svi drugačije reagujemo na određene namernice, pa čak iako imaju etiketu da su zdrave, mogu da naprave disbalans u organizmu.

Test je jedan boc iglom u prst i ostaje vam da sačekate najteži deo - rezultate.

Ovo je ujedno i najbolniji deo priče jer dobijate spisak sa namirnicama koje vam ostaju u ishrani i spisak namirnica koje moraju da se izbace. Posle šest meseci striktnog pridržavanja test možete da uradite ponovo da biste videli da li se nešto sa nedozvoljenog spiska vraća u ishranu ili ne.

U mom slučaju namirnice koje su ispale i koje ne konzumiram skoro 10 godina su - mleko (niti, bilo kakavu mlečnu prerađevinu), šećer, kvasac, kikiriki, paradjz, jagode, breskve, jabuke, raž, instant kofeinski proizvodi, riba, piletina je vraćena u drugom krugu, ali samo povremeno u ishrani.

Tri najteže stvari za izbegavanje su bile mleko, šećer i kvasac. Kvasac zbog hleba i peciva, šećer jer postoji u tragovima u gotovo svim proizvodima i mleko.

Cilj je bio da preguram šest meseci i da ako imam volju da nastavim dalje. Pošto je promena u ishrani iz meseca u mesec smanjivala broj gušenja, koja su na kraju potpuno nestali, prvobitni bunt što ne mogu da jedem ono što volim je nestao.

Kako preživeti bez hrane koju volite

Hleb bez kvasca zamenilo je pravljenje tanjarice - belo brašno (ili brašno koje vam je dozvoljeno posle testa) voda, prašak za pecivo ili kisela voda, ulje i so. Mleko je zamenilo pirinčano mleko, a za šećer nema adekvatne zamene, pa je najbolje da se pomirite sa tim da ga nećete jesti.

Bilo je teško izbeći sezonu jagoda i breskvi jer ih volim, ali postoje i druge voćke koje su dobro došle kao zamena u toku tog dela godine.

Najgore je na početku i tada ćete najviše kršiti, ali ako se pridržavate jako brzo će se videti rezultati. Ujedno ovo će biti motivator da nastavite dalje. Ono što je sigurno sa testom intolerancije neminovno dolazi do gubitka kilograma. Nisam imao nikad nekih problema sa kilažom, ali je ovaj tip ishrane za moj organizam bio šok, pa sa na početku izgubio dosta kilograma. Kasnije se situacija normalizovala, pa to ne bi trebalo da vas začudi.

U klinici u kojoj sam radio test dolazili su ljudi zbog raznih problema - zbog kilaže, alergije, nekih težih i većih zdravstvenih tegoba, ali i zbog želje da bolje žive i osećaju se zdravije.

Test intolerancije mi je tehnički spasio život i učinio ga kvalitetniji. Kako se ispostavilo neke namrinice su pravile disbalans u organizmu i dovodile ga u stanje da se bori protiv samog sebe jer astma jeste autoimuna bolest. Rešenje je bilo ispred nosa sve vreme jer se nije krilo u lekovima, već u dugom načinu ishrane. Ako uradite test sigurno ćete imati drugačije rezultate i drugačiji tip izazova, ako ga pobedite, samo ćete pomoći sami sebi. 

Pridružite nam se

Registrujte svoj nalog i učestvujte u svim našim nagradnim i drmugim akcijama

Već imate nalog? Ulogujte se

Novi recepti

Puter piletina

 60 min
 2 osoba

Domaći hleb

 60 min
 10 osoba

Domaći pikantni majonez

 0 min
 10 osoba

Lazanja sa paradajzom

 45 min
 4 osoba

Magazin

Istina o organskoj hrani: Ono što ne znate i niko vam nije rekao

Postoje dva glavna argumenta kada se govori o prednosti organske hrane, naročito useva. Prvi argument je da su biljke uzgojene bez sintetičkih pesticida hranljivije od istih vrsta gajenih u normalnim uslovima, pa zato oni koji ih konzumiraju imaju određene „zdravstvene koristiˮ. Prema drugom argumentu, organske farme povećavaju dobrobit životinja, pružajući bolje uslove za uzgoj stoke, a dobre su i za prirodu i divlje životinje. Dok industrija organske hrane navedene argumente drži za činjenice,

Kako mi je test intolerancije na namirnice spasao život

Intolerancija na namirnice… Znam, prevrnuli ste očima i niste jedini. Prevrtali su i lekari opšte prakse u više navrata kad bih im objasnio zašto više ne patim od alergije i astme iako piše u kartonu da sam bio težak slučaj do 23 godine. Pa, čak i poznanici kojima sam savetovao da reše neke zdravstvene tegobe na ovaj način bili su vrlo nepovreljivi, a znaju da mi je ova netradicionalna metoda lečenja rešila najteži zdravstveni problem u životu. Jedini stručnjak u oblasti tradicionalne medicine k

Grip vam neće moći ništa ako unosite ove minerale i vitamine

Vitamini i minerali čuvaju zdravlje, jačaju imunitet i daju nam snagu. Zbog toga je važno uzimati hranu bogatu ovim supstancama. Ukoliko se osećate malaksalo, možda je vreme da promenite svoj jelovnik i u njega unesete namirnice bogate ovim supstancama.